Luizen geconstateerd?

Kinderen kunnen veel last hebben van luizen. Het jeukt en dat gekriebel is niet fijn. Het is daarom belangrijk dat u het bij de directie of de leerkracht meldt als uw kind hoofdluis heeft. Na elke vakantie controleren ook luizenouders de hoofden van onze leerlingen. Signaleren zij tijdens de controles luizen bij uw kind? Dan wordt u direct gebeld en bespreken we in overleg hoe de behandeling zo snel mogelijk van start kan gaan. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen.

Als er in de groep van uw kind haarluis geconstateerd is, ontvangt u hierover een bericht per mail.

Wat te doen als uw kind hoofdluis heeft?

 1. Behandel het haar van uw kind met een chemisch middel, verkrijgbaar bij apotheek of drogist. 

 2. Volg de aanwijzingen op de bijsluiter. 

 3. Bij kinderen met lang dik haar meer van het middel gebruiken; bij te zuinig gebruik is de behandeling zinloos.

 4. Kam het haar na de behandeling met een luizenkam en blijf minstens 14 dagen na elke behandeling het haar twee keer per dag met de luizenkam kammen. 

 5. Controleer de rest van het gezin op hoofdluis. Alleen behandelen als er van hoofdluis sprake is; de middelen werken niet preventief! 

 6. Neten tot 1 centimeter van de hoofdhuid kunnen luizen bevatten, neten verder dan 1 centimeter van de hoofdhuid zijn leeg. 

 7. Dode neten groeien vanzelf uit het haar. U kunt de neten er ook uitkammen of een middel gebruiken ter verwijdering van neten (verkrijgbaar bij apotheek of drogist). 

 8. Als er na twee behandelingen met hetzelfde middel nog steeds hoofdluis aanwezig is, dan behandelen met een ander middel (bij voorkeur lotion). 

 9. Kleding, beddengoed en knuffels wassen op 60 graden Celsius. Een kwartier op 60 graden in de droger werkt eveneens. 

 10. Wat niet kan worden gewassen, kan 2 weken worden opgeborgen in een afgesloten plastic zak of 24 uur in een plastic zak in de diepvriezer. 

 11. Kammen en borstels na gebruik goed reinigen. 

 12. Stofzuig kleden, banken, stoelen en de bekleding in de auto. De stofzuigerzak na afloop vervangen. 

 13. Denk eraan dat chloorhoudend zwemwater het hoofdluismiddel inactiveert.

Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT